Aluška.org. První český esoterický bulvár.

Kdo čte bulvár, ten kupuje u stánku Blesk a AHA! Na webu pak navštěvuje servery jako extra.cz, super.cz nebo bleskove.cz.

Internetový bulvár poznáte snadno. Podle titulku, který je šokující a přiláká. A podle článku, který je bezobsažný a zklame. 

Krásný příklad je titulek "Mladík shodil přítelkyni ze skály: Rozcházím se s tebou, řvala, když padala." Nadržený čtenář očekává vraždu. Přichází zklamání. Článek popisuje, jak si pár objednal bungee jumping a muž nerozhodné ženě pomohl malým poštouchnutím. 

Co má ale klasický český bulvár společného s esoterikou, duchovnem? Web Karolíny Loskotové www.aluska.org.

Karolína Loskotová je mladé děvče, které už ve svých 13 letech začalo psát internetový blog. Jak už to pubertální holky dělavají. Jen téma nebylo klasické. Tedy žádní chlapci, první polibky, oblečení, rozchody a make-up, ale víly, skřítci a energie. 

Dnes je slečně 21 let (OPRAVA: 20 let, k 21. narozeninám popřejeme Alušce až 25. září :) a její blog patří na českém webu k nejnavštěvovanějším. Vytvořila si stálou čtenářskou základnu a má vliv na životy, názory a postoje mnoha lidí.

Dobrý úmysl ale za pár let devalvoval na laciný, povrchní bulvár, do kterého mají zdravý selský rozum a kritický úsudek zákaz vstupu.

Bulvár, který z duchovních hledačů začal vytvářet stejné zombie jako mainstreamový bulvár z obyčejných lidí - ze kterých vychovává náruživé konzumenty manipulací a polopravd. Hltače cizích životů. Tedy pravý opak esoteriky, která má člověka vést k sobě samému.  

 

Případ První: jogurty Danone

http://karolinaloskotova.blog.cz/1307/pozor-danone-obsahuje-zvireci-strevni-mikrofloru#komentare

Web je velmi aktivní v šíření tzv. hoaxů, tedy nepravdivých, vymyšlených zpráv, které se šíří přes email a sociální sítě a které obsahují řadu lží a polopravd a citují vyjádření konkrétních existujících lidí, nejčastěji odborníků, kteří jsou však, když jsou kontaktováni a na výroky dotázáni, vždy velmi překvapeni, protože nikdy nic takového neřekli.

 

To ovšem bulvárním webům nestačí. Nestačí jim, že je upozorníte, že paní doktorka Rašková a společnost Gennet se od lživého obvinění společnosti Danone distancovali (viz http://www.gennet.cz/novinky/odpoved-spolecnosti-gennet-s-r-o-na-zverejneni-clanku-pod-nazvem-%E2%80%9Epozor-pouziva-se-%E2%80%9Ezvireci%E2%80%9C-strevni-mikroflora-do-mlecnych-vyrobku-danone%E2%80%9C-1404041207.html).

Nepomůže ani to, že paní inženýrka Charvátová pracuje v mostecké laboratoři společnosti Severočeské vodovody a kanalizace, ve které testují kvalitu pitné vody, nikoliv složení potravin a že se od svých údajných výroků o "geneticky modifikovaném škrobu" také výslovně distancovala.

 

Esoterický bulvár totiž chce senzaci a pravda ho vůbec nezajímá.

Důvody mohou být dva. Buď hloupost a neschopnost materiály kriticky posoudit nebo nedej bože hyenistická práce na objednávku konkurence. Zcela bez zardění totiž článek a následná diskuze pod ním doporučuje výrobky jiných firem.

Doplňující informace o článku a vyvrácení lží lze najít na http://www.vitalia.cz/clanky/actimel-je-plny-zvirecich-bakterii-bububu/  Mj. se dozvíte, že dvě v článku jmenované kultury vůbec neexistují. Jsou vymyšlené!

A co na racionální, podložené argumenty říká autorka webu slečna Loskotová?

"Znám osobně ženu, která pracovala ve vedoucí pozici u firmy Danone na Slovensku. Takže jsem se dozvěděla i horší věci, než jsou popsané v tomto článku. Není nad vlastní zkušenost. Samozřejmě Danone jedla, než dostala rozum a pochopila u jaké firmy dělá. Dodneška má těžké zdravotní poruchy a pořád se z nich nemůže vylízat. 
Chcete-li dopadnout jako ona, klidně tomuto článku nevěřte a dlabejte to dál, je to vaše zdraví, ne moje."

Tedy typický mechanismus bulváru odkázat se na nejmenovaného člověka. A všechno zasadit do kontextu konspiračních teorií, zlých nadnárodních společností a nebezpečných geneticky modifikovaných potravin. Když dojdou argumenty, tak tyto zmíněné poslouží vždycky s jistotou, protože se proti nim nedá bojovat. 

Slečna Loskotová nevidí, neslyší, je jí jedno, že 95% informací v článku jsou úplné výmysly, a že obě citované ženy popřely, že by někdy něco podobného řekly. Hlavně že blogu roste "proklikovost".

 

 Případ Druhý. Rakovina? Jenom jiný druh rýmy! Vyléčíme citrónem. 

 

 Každý správný bulvár přinese alespoň jednou za čas článek o léčbě rakoviny. Kdo čte aluska.org, ten už má nyní mnoho zcela jistých a zaručených postupů jak se vyléčit.

Zaprvé se dozvíme, že aktuální léčebné metody neléčí, ale naopak, že ubližují.

http://karolinaloskotova.blog.cz/1306/sokujuce-odhalenie-studie-chemoterapia-rakovinu-len-podporuje

Pak se nám dostane nového vědeckého objevu, že rakovina je houba a že se dá léčit vysokými dávkami jedlé sody. O riziku předávkování a problémech při dlouhodobém nadměrném užívání ani čárka. 

http://karolinaloskotova.blog.cz/1302/david-icke-rakovina-je-houba-a-je-lecitelna

Někteří to dokonce zvládnou čistě přechodem na vegetariánskou stravu.

http://karolinaloskotova.blog.cz/1301/vylecila-jsem-se-z-rakoviny-bez-leku-jen-za-pomoci-vegetarianske-stravy

Kdo by nevydržel bez masa, tomu stačí citrón, který je údajně 10tisíc krát účinnější než chemoterapie.

http://karolinaloskotova.blog.cz/1210/citron-vselek-i-na-rakovinu

Nesmíme opomenout ani graviolu, zázračný strom, u kterého je stejná větička jako u citronu, tedy že je 10tisíc krát účinnější než chemoterapie. 

http://karolinaloskotova.blog.cz/1203/graviola-zabijak-rakoviny

Článek znovu bulvární, se spoustou lží a výrazným nadsazením skutečnosti. Citace na zdroje samozřejmě nepřítomny. Ukázkový příklad bulvárního článku. 

Je to škoda, protože graviola je něco, co se začalo opravdu seriózně zkoumat a co přineslo nadějné výsledky. Ale i první upozornění na rizika, např. zvýšený výskyt specifické formy Parkinsonovy nemoci (viz http://www.nutraingredients-usa.com/Suppliers2/Toxicology-expert-raises-alarm-over-potential-neurotoxins-in-graviola-soursop)

Tvrzení o 10tisícinásobné účinnosti se netýká "celé" gravioly, ale ze semen gravioly laboratorně izolované složky cis-annonacin (více ve studii z roku 1996 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8991944).

Problém s těmito "objevy" je ten, že se v této fázi jedná o pokusy ve zkumavce. A v medicíně je od laboratorních pokusů (in vitro) k pokusům na živých lidech (in vivo) hrozně daleko. 

 

Kdo by nesouhlasil s tím, že rakovina je houba, může začít věřit teorii, že ji způsobuje překyselení organismu a začít ji léčit houbou hlívou ústřičnou.

http://karolinaloskotova.blog.cz/1002/rakovinu-zpusobuje-prekyseleni-organismu

Nic proti hlívě ústřičné, je to super věc, ale jedna věc je brát ji na posílení imunity, druhá s ní léčit rakovinu.

 

Velmi nebezpečné už je pak šíření lží o tom, že vyšetření mamografem rakovinu neodhalí, ale naopak ji může nastartovat. Tady už slečna Loskotová nepřekračuje jen práh zdravého rozumu, ale i elementární lidské pokory, kdy svým čtenářkám říká, že metoda, která mnoho žen zachránila, jim vlastně škodí. 

http://karolinaloskotova.blog.cz/1212/30-let-mamografie-1-3-milionu-spatne-lecenych

 Co mají články společného?

Vždy neopomenou zmínit, že o zázračné metodě se neví jenom proto, že na tom má zájem farmakoprůmyslová lobby. Vždy jsme to my, zasvěcení, kteří známe pravdu a na druhé straně ti zlí, kteří nechtějí, aby se pravda dostala ven. 

Nějak to sice nejde dohromady s tím, že se na internetu dají dohledat desítky alternativních léčeb rakoviny (= nikdo je netají) a že protirakovinové účinky jsou běžně uváděny úplně u všeho (což už naštěstí EU zakázala). Prostě, jmenuj ovoce a zeleninu a na internetu najdeš alespoň jeden článek, že dokáže vyléčit rakovinu. Samozřejmě s odkazem na eshop ve kterém je předražený produkt k zakoupení.  

Zvláště u věcí z exotických zemí, které se pak u nás prodávají za nesmyslné peníze. Tzv. byznys s alternativním zdravím, který je postaven na lži a falešných nadějích a je vystavěn podle vzoru marketingových manipulací o přípravcích na hubnutí. Tématu alternativního byznysu se zdravím se budu věnovat samostatně (všem zázračným džusům, preparátům, sušeným listům apod.) 

 

 Případ Třetí. Konec světa 21.12.2012 - 24.12.2012

 

 Jako každý samozvaný mesiáš pochybného kultu i slečna Loskotová ohlásila konec světa a podložila ho absurdním hoax textem v ruštině a vydala důrazné varování, cituji:

"Milí čtenáři, mám pro vás dnes velice závažné a důležité sdělení. Na úvod je potřeba zdůraznit, že tento text k nám přišel z Ruska. Byl rozeslán vládám všech států a ruský parlament přesně tohle oficiálně rozebíral tři dny."

http://karolinaloskotova.blog.cz/1211/1-velmi-dulezite-pripravte-se-na-obdobi-21-24-12

Ruský parlament samozřejmě nic nerozebíral, to jen slečna Loskotová svým věrným ovečkám do očí lhala. Mimojiné mělo dojít k 4 dennímu absolutnímu zatmění na které jsme se měli připravit takto:

 
"Nechci šířit falešné ani poplašné zprávy, jsem jeden z posledních lidí, kteří by podléhali panice, nebo emocím, ale moje intuice mi hlasitě velí se připravit, takže už skupuji potraviny a vše, co bude potřeba. Když se tyto zprávy ke mně dostaly, skoro celou noc jsem nespala, protože jsem neustále rozmýšlela, co všechno je nutné do té doby zařídit a sestavovala si seznamy kroků."

"Důrazně vás varuji, neberte to na lehkou váhu. Pravděpodobnost, že se to stane, je zde opravdu hodně vysoká a já osobně se tím řídím a řídit budu."

Celý nesmysl založila na textu v ruštine, který měl zdroj na pochybném webu a nic dalšího k němu nebylo možno dohledat. Ale věc brala velmi vážně a dávala přesné instrukce viz

http://karolinaloskotova.blog.cz/1211/2-doporuceni-pripravte-se-na-obdobi-21-24-12-pokracovani-textu-a-prakticke-rady

Jako každý podobný blábol se mu později dostalo záštity. Napřed se tvrdilo, že pochází od nějakého ruského lámy, pak se verze změnila na tibetského mnicha a jak se přidala zcela zaručeně ověřená zpráva, že věc potvrdila i NASA, tak už jsem šel "blejt velebnosti". 

Kde se ztratilo racionální myšlení? Kritické zhodnocení? Čtou web aluska.org jen slepě důvěřující ovce, které nemají vlastní názor a nejsou schopny si věci ověřit, zpochybnit? 

 

Případ Čtvrtý. Cenzura moderované diskuze

 

Vyjádřit svůj názor na webu je však problém. Diskuze je totiž moderována a do komentářů se dostane jen to, co odsouhlasí admin. Proto vidíme jen souhlasné přikyvování (mečení oveček). Slečna Loskotová si vytvořila vlastní svět jediné pravdy, do kterého nic jiného nesmí.

Nevím jak vy, ale já jsem zatím neměl nikdy štěstí a na web se nedostal ani jeden z mých komentářů, z asi 10 pokusů, které byly vždy napsány slušně. Jejich jediným problémem bylo, že vyjadřovaly nesouhlas s názorem v článku.

Potlačovat kritické myšlení a udržovat iluzi jediné pravdy a obecného souhlasu s ní je znakem náboženského kultu a metodou vymývání mozku. Kritické myšlení se nemá s náboženským typem fanatismu jediné pravdy rádo. 

A na webu aluska.org funguje jen jedna verze pravdy, ta slečny Loskotové.

 

Případ Pátý. Článek v časopise Týden.

 

Velmi bouřlivou reakci autorky webu vyvolal článek v časopise Týden, který byl bulvárního charakteru a obsahoval některé lži a polopravdy. 

http://karolinaloskotova.blog.cz/1306/alue-vyzyva-redakci-casopisu-tyden-omluvte-se

Zvláště se autorky dotklo zveřejnění informace o tom, že její maminka Markéta podniká na její živnostenský list (maminka je už 3 roky po smrti). 

Novinář si nedal moc práce s ověřením informací, které použil.

Nicméně, nabízí se otázka, proč si slečna Loskotová tak mohutně, až hystericky stěžuje?

Cožpak ona sama si ověřuje informace, které publikuje na svém webu?

Na zmíněných příkladech jsem ukázal, že neověřuje, že publikuje všechno, co jí přijde pod ruku.

V tomto je stejná jako pan novinář Přibyl, který jí jen nastavil zrcadlo, do kterého se zatím neodvážila podívat. 

 

 

 

 

 

Autor: Patrik Schoupal | úterý 13.8.2013 18:08 | karma článku: 27,53 | přečteno: 5966x
  • Další články autora

Patrik Schoupal

Čím se živí rakoviny

28.8.2015 v 13:38 | Karma: 38,94
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 9193x
Už jen obyčejný jednotlivec, který se snaží přemýšlet. 

Seznam rubrik